Potrzebować będziesz
1 puszka 400 g pomidorów (najlepiej krojonych)
Cebula
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
Odrobina miodu
Oliwa
Pieprz, sól, ostra papryka
Suszona bądź świeża bazylia
Parmezan bądź tarta mozzarella (do posypania)
1. cebulę i czosnek koimy i wrzucamy na rozgrzaną
oliwę chwilkę smażymy i dodajemy łyżkę miodu
2. gdy cebula będzie lekko zarumieniona dodajemy
pomidory w puszcze oraz pokrojony seler
3. doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i ostrą
papryką (jeżeli nie przepadacie za ostrym jedzeniem ten krok pomińcie)
4. gotujemy 10/15 minut co jakiś czas mieszając
(gdyby sos był za gęsty można dodać wodę)
5. zmiksować całość :)
JAK PODAWAĆ?
Sos świetnie nada się do makaronów bądź dań z
mięsem.
Ja podałam go z pieczonym filetem z kurczaka oraz
ryżem. Niestety wszyscy byli tak głodni, że zapomniałam o zrobieniu zdjęcia
całości, musicie mi wybaczyć. :)
Smacznego !
Bardzo często robię podobny, zazwyczaj bez selera, świetny do posmarowania pizzy:)
OdpowiedzUsuńfaktycznie idealnie nada się do posmarowania pizzy :)
Usuń