środa, 8 lipca 2015

Sos z pomidorów z puszki




Potrzebować będziesz 

1 puszka 400 g pomidorów (najlepiej krojonych)
Cebula
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
Odrobina miodu
Oliwa
Pieprz, sól, ostra papryka
Suszona bądź świeża bazylia
Parmezan bądź tarta mozzarella (do posypania)














1. cebulę i czosnek koimy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę chwilkę smażymy i dodajemy łyżkę miodu
2. gdy cebula będzie lekko zarumieniona dodajemy pomidory w puszcze oraz pokrojony seler
3. doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i ostrą papryką (jeżeli nie przepadacie za ostrym jedzeniem ten krok pomińcie)
4. gotujemy 10/15 minut co jakiś czas mieszając (gdyby sos był za gęsty można dodać wodę)
5. zmiksować całość :)


JAK PODAWAĆ?

Sos świetnie nada się do makaronów bądź dań z mięsem.

Ja podałam go z pieczonym filetem z kurczaka oraz ryżem. Niestety wszyscy byli tak głodni, że zapomniałam o zrobieniu zdjęcia całości, musicie mi wybaczyć. :) 

Smacznego ! 


2 komentarze:

  1. Bardzo często robię podobny, zazwyczaj bez selera, świetny do posmarowania pizzy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie idealnie nada się do posmarowania pizzy :)

      Usuń