Cześć, dzisiaj poznacie przepis na bulion warzywny, którego używam między innymi jako bazę do kremów m.in. pomidorowego, brokułowego, kalafiorowego.
POTRZEBOWAĆ BĘDZIEMY:
2 marchewki
1 pietruszkę (w moim przypadku były to dwie małe pietruszki)
¼ selera
½ pora
3 litry wody
1 cebulę
4/6 kawałków suszonych grzybów
natkę pietruszki
2/3 liście laurowe
2/3 ziela angielskie
TO DO DZIEŁA ;)
2. przygotowujemy
garnek z wodą i wrzucamy do niego marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora,
i nastawiamy aż do zagotowania
3. cebulę
opalić na palniku kuchenki przez 2/3 minutki i włożyć do garnka z bulionem
4. należy
dodać również suszone grzyby, natkę pietruszki oraz liście laurowe i ziele
angielskie
5. gotować
na małym ogniu pod niepełnym przykryciem 1,5/2 godziny
odcedzić
wywar i gotowe :)
To powinna być dobra baza do smakowitych dań. :>
OdpowiedzUsuńI jest :) ten bulion wykorzystałam do kremu brokułowego i był przepyszny ;)
UsuńAz nabrałam ochoty za zupę:)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj gotuję rosół jak na niedzielę przystało ;)
UsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award – jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na Cukry Proste po pytania:)
OdpowiedzUsuńPodstawa do dobrej zupy :) Solo też rozgrzewa :)
OdpowiedzUsuń