czwartek, 9 lipca 2015

Bulion warzywny




































         Cześć, dzisiaj poznacie przepis na bulion warzywny, którego używam między innymi jako bazę do kremów m.in. pomidorowego, brokułowego, kalafiorowego.

POTRZEBOWAĆ BĘDZIEMY:




2 marchewki
1 pietruszkę (w moim przypadku były to dwie małe pietruszki)
¼ selera
½ pora
3 litry wody
1 cebulę
4/6 kawałków suszonych grzybów
natkę pietruszki
2/3 liście laurowe
2/3 ziela angielskie











TO DO DZIEŁA ;)



1. dokładnie myjemy wszystkie warzywa i obieramy je






















2. przygotowujemy garnek z wodą i wrzucamy do niego marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora, i nastawiamy aż do zagotowania




















3. cebulę opalić na palniku kuchenki przez 2/3 minutki i włożyć do garnka z bulionem






















4. należy dodać również suszone grzyby, natkę pietruszki oraz liście laurowe i ziele angielskie 

5. gotować na małym ogniu pod niepełnym przykryciem 1,5/2 godziny
odcedzić wywar i gotowe :)


SMACZNEGO :) 















6 komentarzy:

  1. To powinna być dobra baza do smakowitych dań. :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest :) ten bulion wykorzystałam do kremu brokułowego i był przepyszny ;)

      Usuń
  2. Az nabrałam ochoty za zupę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dzisiaj gotuję rosół jak na niedzielę przystało ;)

      Usuń
  3. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award – jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na Cukry Proste po pytania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podstawa do dobrej zupy :) Solo też rozgrzewa :)

    OdpowiedzUsuń