wtorek, 14 lipca 2015

Krem z brokułów z dodatkiem świeżego szpinaku oraz serka mascarpone



Cześć wszystkim dzisiaj pokażę Wam jak zrobić krem z brokułów z dodatkiem świeżego szpinaku oraz serka mascarpone ;)


Do przyrządzenia kremu potrzebne będą:


1 brokuł
350 g szpinaku
350 g ziemniaków
1 litr bulionu warzywnego (można wykorzystać ten przepis)
Oliwa
3 łyżki mascarpone
Sół, pieprz, czerwona ostra papryka

To do dzieła ;)


  1. wszystkie warzywa myjemy,
  2. ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy kilka minut w garnku z grubym dnem, często mieszając,
  3. gdy ziemniaki się zarumienią wlewamy bulion i chwilę gotujemy,
  4. dodajemy brokuł oraz szpinak, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną
  5. dodać mascarpone (oczywiście krem może zostać w wersji bez serka) i zmiksować
  6. po zmiksowaniu doprawić według uznania solą, pieprzem, polecam też odrobinę ostrej papryczki ;)

SMACZNEGO! :)




9 komentarzy:

  1. Moja Mama zawsze dodaje do kremów mleczko kokosowe, ale Twój pomysł z mascarpone może być jeszcze smaczniejszy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie zapraszam na mój blog.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo za nominację ale chwilkę wcześniej dostałam ją od Olgi z Cukry Proste.

      Usuń
  3. Uwielbiam kremy z brokułów a wersji ze szpinakiem nie próbowałam, ale jestem pewna, że smakował cudnie; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Award.
    Zapraszam w odwiedziny po szczegóły:
    http://www.usmazona.pl/nominacja-do-liebster-blog-award/

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam serdecznie na konkurs http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Konkurs-z-sosami-Folwark.html
    (można zgłaszać przepisy zgłoszone na innych blogach)

    OdpowiedzUsuń
  7. tried and confirmed as very good, thanks! will come for more.

    OdpowiedzUsuń
  8. Co za pyszności :) Gotowałam już krem szpinakowo brokułowy, ale o mascarpone nie pomyślałam.

    OdpowiedzUsuń