Cześć wszystkim dzisiaj pokażę Wam
jak zrobić krem z brokułów z dodatkiem świeżego szpinaku oraz serka mascarpone
;)
Do przyrządzenia kremu potrzebne będą:
1 brokuł
350 g szpinaku
350 g ziemniaków
1 litr bulionu warzywnego (można wykorzystać ten przepis)
Oliwa
3 łyżki mascarpone
Sół, pieprz, czerwona ostra papryka
To do dzieła ;)
- wszystkie
warzywa myjemy,
- ziemniaki
obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy kilka minut w garnku z grubym dnem,
często mieszając,
- gdy
ziemniaki się zarumienią wlewamy bulion i chwilę gotujemy,
- dodajemy
brokuł oraz szpinak, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż warzywa
zmiękną
- dodać
mascarpone (oczywiście krem może zostać w wersji bez serka) i zmiksować
- po zmiksowaniu doprawić według uznania solą, pieprzem, polecam też odrobinę ostrej papryczki ;)
Moja Mama zawsze dodaje do kremów mleczko kokosowe, ale Twój pomysł z mascarpone może być jeszcze smaczniejszy:)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award. Jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie zapraszam na mój blog.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękuję Ci bardzo za nominację ale chwilkę wcześniej dostałam ją od Olgi z Cukry Proste.
UsuńUwielbiam kremy z brokułów a wersji ze szpinakiem nie próbowałam, ale jestem pewna, że smakował cudnie; )
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Award.
OdpowiedzUsuńZapraszam w odwiedziny po szczegóły:
http://www.usmazona.pl/nominacja-do-liebster-blog-award/
Zapraszam serdecznie na konkurs http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Konkurs-z-sosami-Folwark.html
OdpowiedzUsuń(można zgłaszać przepisy zgłoszone na innych blogach)
tried and confirmed as very good, thanks! will come for more.
OdpowiedzUsuńCo za pyszności :) Gotowałam już krem szpinakowo brokułowy, ale o mascarpone nie pomyślałam.
OdpowiedzUsuń