wtorek, 7 lipca 2015

LECZO






















Zapraszam do przepisu ;)



Dzisiaj leczo - mniej bogate ale ja osobiście takie lubię najbardziej.

Składniki:
Ząbek czosnku
Cebula (w moim przypadku pół sporej cebuli)
5 papryk (mogą być różne kolory)
5 pomidorów
4 cukinie
1 łyżka suszonej Bazyli
Pieprz i sól do smaku
Oliwa
(jeżeli lubicie można dodać bakłażana, ostrą papryczkę, pieczarki i kiełbasę w wersji nie wegetariańskiej)

1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy ;)
2. Czosnek obieramy i kroimy.
3. Kroimy cebulę i razem z czosnkiem smażymy przez chwilkę na patelni.
4. Paprykę kroimy w kostkę, i dorzucamy do patelni z cebulą i smażyć aż papryka będzie miękka.














5. Obieramy i kroimy cukinię. Ja smażyłam ją na osobnej patelni i dopiero dodałam do cebuli i papryki ale oczywiście można dodać ją do miękkiej już papryki i smażyć wspólnie (wersja dla bardziej leniwych ;P).













6. Pomidory parzymy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy aż odparuje z nich sok/woda (ja smażyłam je na osobnej patelni). Dodajemy suszoną bazylię.












7. Gdy pomidory będą gotowe przekładamy wszystko do jednej patelni i doprawiamy.

I moja wersja (na mniej bogato ;P) jest już gotowa. Można podawać z kaszą, ryżem, ziemniaczkami albo jeść same warzywka :)

SMACZNEGO :) 













4 komentarze:

  1. Bardzo lubię leczo w różnych wariacjach, pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też :) to jest w nim super, że można robić na wiele sposobów :)

      Usuń
  2. Kocham leczo :), choć ja robię trochę inaczej. Czekam niecierpliwie na moment, gdy na ogródku mamy będę dorodne cukinie ^^ Ps. obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och zazdroszczę, że możesz podkradać warzywa od mamy z ogródka, na przyszły rok też muszę sobie balkon obsadzić ;)

      Usuń