Zapraszam do przepisu ;)
Dzisiaj leczo - mniej bogate ale ja osobiście takie lubię najbardziej.
Składniki:
Ząbek czosnku
Cebula (w moim przypadku pół sporej cebuli)
5 papryk (mogą być różne kolory)
5 pomidorów
4 cukinie
1 łyżka suszonej Bazyli
Pieprz i sól do smaku
Oliwa
(jeżeli lubicie można dodać bakłażana, ostrą papryczkę,
pieczarki i kiełbasę w wersji nie wegetariańskiej)
1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy ;)
2. Czosnek obieramy i kroimy.
3. Kroimy cebulę i razem z czosnkiem smażymy przez chwilkę na patelni.
4. Paprykę kroimy w kostkę, i dorzucamy do patelni z cebulą
i smażyć aż papryka będzie miękka.
5. Obieramy i kroimy cukinię. Ja smażyłam ją na osobnej
patelni i dopiero dodałam do cebuli i papryki ale oczywiście można dodać ją do
miękkiej już papryki i smażyć wspólnie (wersja dla bardziej leniwych ;P).
6. Pomidory parzymy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i
smażymy aż odparuje z nich sok/woda (ja smażyłam je na osobnej patelni). Dodajemy suszoną bazylię.
7. Gdy pomidory będą gotowe przekładamy wszystko do jednej
patelni i doprawiamy.
I moja wersja (na mniej bogato ;P) jest już gotowa. Można
podawać z kaszą, ryżem, ziemniaczkami albo jeść same warzywka :)
SMACZNEGO :)
Bardzo lubię leczo w różnych wariacjach, pyszne:)
OdpowiedzUsuńja też :) to jest w nim super, że można robić na wiele sposobów :)
UsuńKocham leczo :), choć ja robię trochę inaczej. Czekam niecierpliwie na moment, gdy na ogródku mamy będę dorodne cukinie ^^ Ps. obserwuję :)
OdpowiedzUsuńoch zazdroszczę, że możesz podkradać warzywa od mamy z ogródka, na przyszły rok też muszę sobie balkon obsadzić ;)
Usuń